Oedeemtherapie


De manuele lymfdrainage, ook wel oedeemtherapie genoemd, is een specifieke behandelmethode voor oedemen: een overmatige ophoping van vocht.


Lymfe is een lichaamsvloeistof die door een apart vatenstelsel stroomt: het lymfevatenstelsel. Wanneer er een verstoord evenwicht is tussen aan en afvoer van lymfevocht, kan er een abnormale ophoping van vocht in het lichaamsweefsel ontstaan: oedeem.


De klachten die kunnen ontstaan bij oedeem zijn: zwelling, een vermoeid en zwaar gevoel in de betreffende ledematen, pijn, beperkingen in het bewegen en/of beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.


Veel voorkomende vormen van oedeem zijn:


-primair lymfoedeem (door aangeboren afwijking aan lymfevaten


-secundair lymfoedeem (bij lymfeklierverwijdering na operatie of bestraling ivm kanker).


-veneus oedeem (bv door trombose, operaties)


-lipoedeem (oedeem door overmatige vetafzetting)


Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Indien u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaan, neemt u dan contact op met u huisarts, specialist of oedeemfysiotherapeut. Gerichte behandelmogelijkheden die wij kunnen aanbieden zijn: manuele lymfedrainage, oefentherapie, ademtherapie, lymfetaping, compressietherapie, voorlichting en aanleren van zelfmanagement.

 


Vergoeding:


De oedeemtherapie valt onder de fysiotherapie en wordt dus ook als zodanig vergoed door de verzekering. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering (mits u a.v. toereikend is). Daarna komen ze ten laste van de hoofdverzekering.


Indien u hier informatie over wenst, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar of neem contact op met Jeannine Jansen van fysiotherapiepraktijk Jansen/deHouck. Jeannine Jansen is als fysiotherapeut gespecialiseerd in het toepassen van oedeemtherapie. Ze werkt volgens de Methode Vodder en is als geregistreerd oedeemtherapeut binnen Fysiotherapie Jansen/deHouck werkzaam. Ze is aangesloten bij de SOF (Samenwerkingsverband Oedeem Fysiotherapie), Zeeuws Vlaanderen.

E-mailadres:
Rink de Houck:
houck@zeelandnet.nl
Jeannine Jansen:
jjsjansen@zeelandnet.nl

Telefoonnummers:
Praktijk:
0117-454000
Jeannine Jansen:
06-25054931
Rink de Houck:
06-38222529

Openingstijden
Maandag: 08:00 - 21:00
Dinsdag: 08:00 - 18:00
Woensdag: 08:00 - 18:00
Donderdag: 08:00 - 21:00
Vrijdag: 08:00 - 18:00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten